enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2043
EURO
35,0433
ALTIN
2.493,86
BIST
10.643,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
24°C
Kocaeli
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
27°C

Marmara Denizi’nden toplanan atık miktarı 30 tona ulaştı

Marmara Denizi’nden toplanan atık miktarı 30 tona ulaştı
08.06.2022
0
A+
A-


 DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın yayınladığı 2022 ilk çeyrek raporuna göre 21 Eylül 2021– Mart 2022 tarihleri arasında deniz süpürgeleri, 28.290 kilogram ile yaklaşık 30 tonluk atığı geri dönüşüme kazandırdı. Deniz süpürgeleriyle toplanan atıklar, yaklaşık 25 bin kişinin günlük ürettiği atığa eşit.

Marmara Denizi’nden en çok plastik çıkıyor

Proje kapsamında deniz süpürgelerinin topladığı yaklaşık 30 ton atığın üçte birinin, yani 11 tonunun poşet, pet şişe vb. plastik atıklardan oluştuğu raporlandı. Temizlik kapsamında Marmara Denizi’nden 2,7 ton giyim ve tekstil malzemesi, 2,5 ton metal, 1,8 ton balık ağı gibi balıkçılık atıkları ile 4,5 ton deniz salyası ve deniz çöpü toplandı.

107 kurumdan 20 bin kişi eğitimlerle bilinçlendi

Projenin farkındalık yaratma ayağında ortaokul seviyesinde gerçekleştirilen çevrimiçi eğitimlerle, “Küresel İklim Değişikliği, Küresel İklim Değişikliği ve Denizlerimiz, Deniz Salyası (Müsilaj), Kirlilik Kaynakları, Sıfır Atık Hareketi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Karbon Salımı” konularında eğitimler gerçekleştiriliyor. Projenin başlangıcından bu yana sırasıyla Kocaeli, İstanbul ve Bursa’da gerçekleştirilen çevrimiçi eğitimlerle toplam 107 kurumda, 20.371 öğrenci ve öğretmene ulaşıldı.

Eğitimlerle beraber farkındalık da artıyor

Proje kapsamında hayata geçirilen “Bilgi Testi” ile ön ve son testler öğrencilere uygulanarak eğitimlerin verimliliğinin ölçülmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda Mavi Nefes Projesi’nde eğitimlere katılan öğrencilerin farkındalık seviyelerinde ciddi oranlarda değişimler göze çarpıyor. Yapılan testlerde, öğrencilerin denizlerin oksijen kaynağı olması konusundaki bilgi seviyelerinin %51’den %91’e, kıyı ekosistemlerinde depolanan karbonu ifade eden “Mavi Karbon” kavramının bilinirliğinin de %42’den %88’e yükseldiği görüldü. Okullarda halihazırda yürütülmekte olan “Sıfır Atık Projesi” ile ilgili farkındalığın ise %66’dan %84’e çıktığı, atık oluşumunun önlenmesi ve geri dönüşüm konularına hassasiyetin de arttığı gözlemlendi. Aynı şekilde çevrimiçi eğitimlere katılan öğretmenlerde ise denizlerin soluduğumuz oksijenin temel kaynaklarından biri olması konusunda farkındalığın %59’dan %93’e, fitoplanktonun oksijen üretmesinin %57’den %87’ye, mavi karbon yutak alanlarını tanımlama oranlarının ise %28’den %70’e yükseldiği görüldü.