Çevre Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü işbirliğiyle Marmara Denizi’nde müsilaj incelemelerinde bulunuldu. Gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda bilim insanları ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne ait Alemdar-2 adlı araştırma gemisinde açıklama yaptı. 15 kişinin çalışmalarını sürdürdüğü araştırma gemisinin Marmara Denizi’ndeki çalışmalarına devam edeceği belirtildi. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, “Bu çalışmayı Çevre Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü olarak gerçekleştirdik. Son bu müsilajla ilgili olan duyumlardan ve ihbarlardan sonra dün itibariyle İstanbul Boğazı’ndan başlayarak güneye intikal ettik. İstanbul Boğazı’nda aldığımız örnekleri analiz ettik.
“KAMERA GÖRÜNTÜLERİ DE ALDIK”
Bize sunulan, bize söylenen veya işaret edilen tüm koordinatlara ve alanlara ziyaretlerimizi gerçekleştirdik ama kayda değer bir bulguya ulaşamadık. Bazı istasyonlarda su sütünü boyunca kamera görüntüleri de aldık. Fakat açıkçası burada da bir müsilaja ilişkin bir bulguya rastlayamadık. Farklı şeyler bulduk ama bunların müsilajla ilişkilendirilmesi mümkün gözükmüyor. Şu aşamada bizim söyleyeceğimiz bizim bu çalışma bağlamında müsilaja rastladığımız söz konusu değil. Ama bu saatten sonra söylenen noktalara da Tuzla’dan devam edeceğiz. Adalar’ın orada bazı oluşumların olduğuna yönelik bazı ihbarlar var. Onlara da ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz. Varsa örneklerimizi alacağız. Bundan sonra seyrimiz bu şekilde devam edecek” dedi.
“OKSİJEN DURUMU İYİ DEĞİL”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Doc. Dr. Mustafa Yücel ise “Şu an iki kurum ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü zaten özellikle son bir yıldır MARMOD projesi çerçevesinde dönüşümlü olarak Marmara’yı ziyaret ediyor. Özellikle İstanbul Üniversitemiz boğazları çok sıkı takip ediyor. Ve bu anlamda son on yıllarda en iyi çalışılmış bir veri seti elimize geçmiş durumda. Zaten bu sorduğunuz sorulara bu sayede cevap verebiliyoruz. Özellikle MARMOD projesi sayesinde elde ettiğimiz veriler sayesinde şunu söyleyebiliriz aslında. İzmit Körfezi’nde çok ciddi bir oksijen azlığı hala devam ediyor. Bu körfezin dip suları maalesef hidrojen sülfür sularıyla artık yıl boyu kaplı durumda. Oksijen azlığı maalesef geçen yıla göre daha iyi değil. Sistem hala çok ciddi azot ve fosfor yükleriyle yüklü durumda. Bunun gerçekten altını çizmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Haber Merkezi