Geniş bir katılımın olduğu etkinlikte, endüstri 4.0 ve toplum 5.0 konuları detaylıca ele alındı.
Bugüne kadar gerçekleştirdiği önemli etkinliklerle dikkatleri çeken, MÜSİAD Gebze, ‘Sanayide Dijital Dönüşüm’ adlı programa ev sahipliği yaptı. Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen etkinlikte, sanayideki dijital dönüşüm enine boyuna konuşuldu.
Etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ve Dr. Çetin Ali Dönmez, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yaşar Çakmak, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Çayırova Kaymakamı Hasan Gözen, AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, MÜSİAD Gebze Şube Başkanı Serkan Beyaz, Bilişim Vadısı Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, AK Parti Gebze İlçe Başkanı Recep Kaya, iş ve sanayi dünyasının temsilcileri ve çok sayıda davetli katılım gösterdi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda açılış konuşmasını Serkan Beyaz gerçekleştirdi.
‘GEBZE BÖLGESİNE KÖPRÜ KONUMUNDA’
Beyaz, açıklamalarında şunları dile getirdi; ‘’Gebze bölgemiz İstanbul ve Anadolu’nun köprüsü konumundadır. Bölgemiz Avrupa ve Asya açılan bir kapı görevi görmektedir. Sanayinin devleştiği bir yerdir. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Dünya değişim ve dönüşüm içindedir. Çağımızda dönüşümü yakalayan işletmeler küresel rekabette rakipleriyle arayı açacak bir dönemde yer alıyor. Teknolojiyi üreten bir Türkiye için var gücümüzle çalışıyoruz. Dijital dönüşüm artık bir zorunluluktur.’’ Beyaz’ın ardından açıklamalarda bulunan Çakmak ise, ‘’Sanayi devrimi 18.Yüzyılda İngiltere’de başladı. 60. Yılların sonunda otomatik üretimin kapısını açan dönem başladı.
‘’GENÇ GİRİŞİMCİLERE FIRSAT VERİLMELİ’’
Dünyada endüstri 4.0 devriminin başında, üretim olmak üzere birçok konuda dijital altyapı çalışmaları yapılmaktadır. Günümüz itibariyle dönüşümü mümkün kılacak çalımalar verilerin internetiyle yaşanacak. Mobil cihaz teknolojileri de yardımcı teknoloji olarak öne çıkmaktadır. Teknolojiyi kullanan değil yön veren alanda bulunmak için kurulan tesisler çok büyük önem taşımaktadır. Bunların en önemli örneği de Bilişim Vadisi’dir. Türkiye şuan teknoloji olarak dünyanın en önemli ülkelerinden birisi ve bu noktada genç girişimcilere fırsat verilmesi lazım.’’ diye konuştu.
‘’ÖNEMLİ DİJİTAL DÖNÜŞÜMLER HAYATIMIZA GİRDİ’’
Çakmak’ın akabinde kürsüye çıkan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, konuşmasında şunları dile getirdi; ‘’Sadece ülkenin değil dünyanın da çok yakın markajında olan iki konuyu ele alacağız. Küresel anlamda 2 yıldır hayatımızda olan pandemi önemli dönüşümleri hayatımıza dahil etti. Bakış açılarımız çok farklı yönlere evrildi. Otomotivden, sağlığa her sektör dijital dönüşüm uygulamaları merkezine alındı. İleri teknolojilerle önemli çalışmalar hayatımıza girdi.
‘’İNOVATİF BİR YOL HARİTASIYLA İLERLİYORUZ’’
Uzaktan çalışma ve eğitim her zaman olduğundan daha büyük önem kazandı. Endüstri4.0, nesnelerin interneti gibi uygulamaları dijitalleşme olmadan uygulamaya alınması mümkün değil. MÜSİAD olarak inovatif bir yol haritasıyla yola devam edeceğimizi bildirmek isterim. Dünyada hızlı bir dijital dönüşüm yaşanıyor. Türkiye’nin çok daha rekabetçi alana gelmesi yenilikçi üretimle mümkün. Bununla ilgilenen üreticileri her koşulda desteklemeliyiz. Dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna getirmek için tüm ihracat pazarlarına talibiz. 2023 yılı için hedeflenen 300 milyar dolar hedefine kolayca ulaşabiliriz. Dünyada yaşanan en büyük problem nitelikli eleman problemi. Türkiye’nin üretim odaklı çözümlerle büyümesini devam ettireceğine inanıyoruz.’’
‘’REKABETİN ADRESİ DİJİTALLEŞME OLDU’’
Asmalı’nın ardından konuşan Bakan Yardımcısı Dönmez, ‘’Sanayide rekabetin adresi dijitalleşmedir. Pandemiyle e-ticaret daha fazla öne çıktı ve dijital dönüşüm hız kazandı. Bu adamlarımızın insana daha fazla kıymet vermesi ve onlara yatırım yapması lazım. İnsan yetiştirme konusunda sabırlı olmamız gerek. Bununla beraber milli teknolojileri kullanmaya önem vermemiz lazım. Veri güvenliği çok önemli bir hal aldı ve üreticilerin buna dikkat etmesi gerek.
‘’VERİYİ DOĞRU KULLANMAMIZ GEREKİYOR’’
Dijital dönüşüm bütün üretim unsurlarının takibi için büyük önem arz ediyor. Dijital alanda yerli ve milli teknolojileri oluşturmanın adamlarımızın faydası var. Türkiye’de kurumların iş birliğini arttırmamız lazım. Bu doğrultuda en önemli noktamız dijitalleşme olacak. Sanayinin tüm aktörlerini desteklemeye devam edeceğiz. Model fabrikaları tam kapasite kullanmayı sağlamalıyız. Birlikte olduğumuz ve iş birliği yaptığımızda çok büyük başarılara imza atacağız. Veriyi doğru kullanmamız gerekiyor.
‘’DİJİTALLEŞMEYİ İLİKLERİMİZE KADAR YAŞIYORUZ’’
Programdaki panel oturumlarından önce son konuşmayı gerçekleştiren Hasan Büyükdede ise, ‘’Dijitalleşmeyi artık iliklerimize kadar yaşıyoruz. Savunma sanayisindeki her yerimiz dijital oldu ve işletmelerin yönetimi dijitalleşti. Birçok sistemle verimliliğimiz ortaya çıkıyor. Minimum insanla maksimum verimi oluşturmak zorunda olduğumuz bir dönemdeyiz ve bundan sonrası için de bu anlayışın hızla yerleştiği bir ortama doğru hızla gidiyoruz. Bizim camiadaki arkadaşları da bu bilince ulaştırmamız gerek. Dünya artık minimum insan maksimum verime doğru ilerliyoruz. Makine ve otomasyona doğru ilerliyoruz. Dünyaya oyun satan bir kurumlarımız var. Finansman yönetiminde saniyeler çok büyük önem arz ediyor.’’ İfadelerini kullandı ve konuşmaların ardından program oturumlarla devam etti.