enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5541
EURO
34,7341
ALTIN
2.491,66
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
17°C
Kocaeli
17°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C

Odyometrist Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?

Odyometrist Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?

İşitme konulu hastalıkların her geçen gün artarak devam etmesiyle odyometrist mesleği daha değerli ve ihtiyacı oldukça fazla olmaya başlıyor. Bebeklikten başlayıp yaşlılığa kadar tüm bu süreçtte oluşan işitme sorunlarını odyometrist mesleğine sahip bireyler ilgilenmektedir. Bu konumuzda odyometrist nedir, ne iş yapar ve 2022 maaşları ne kadar konuları başta olmak üzere tüm bilgileri sizlere açıklıyoruz.

Odyometrist  Nedir?

İnsanların işitme sorunları ile ilgili tedavi eğitimi almış kişidir.

Odyometrist  Ne İş Yapar?

  • İnsanların işitme problemlerine teşhis edip tedavi planlaması yaparak testler yapar.
  • İşitme ile ilgili testler yaparak sonuçları ilgili hekimlere sunar.
  • İşitme sorunun teşhis ettikten sonra gerekli cihazların önerisini yapar.
  • İşitme hastaları ile ilgili konuşarak tedavi edebilir.
  • Kurumlarda, okullarda vb. yerlerde işitme test taramaları yapar.

Odyometrist  Nasıl Olunur?

Odyometrist olabilmek için belli üniversitelerde bulunan Odyometri ön lisans dersleri verilmektedir. Bu programı bitirdikten sonra alınan belge ile Odyometristlik yapılabilir.

Odyometrist  Olabilme Ön Koşulu Var mı?

Odyometrislik olabilmek için ön koşulların ilk önceliği fizik, biyoloji ve elektronik ilgili olup bu konularda başarılı olabilmelidir. Genel özelliklerden ise sabırlı, dikkatli, titiz, hoşgörülü ve sorumluluk sahibi olmaları beklenir.

Odyometrist  Eğitimi Nasıldır?

Odyometri eğitimi süresi 2 yıldır. Bu 2 yıl içerisinde pratik ve teorik olarak eğitim verilmektedir. 2 yıl içerisindeki dersler;

1. yılında: Fizyoloji, Anatomi, Tıbbi Terminoloji, Fizik, Davranış Bilimleri, Mesleki Teknoloji, İşitme ve Ölçümü, Kişilerarası İlişkiler, İşitme ve Konuşma Anatomisi ve Fizyolojisi, İşitme Kayıpları Kliniğe Giriş, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi ve Yabancı Dil.

2. yılında: İlk Yardım, ODY Uygulamalar, Konuşma Gelişimi, Atipik Çocuk Psikolojisi, İşitme Cihazları, Odiyometride İleri Test Yöntemleri, Hastane İdaresi, Ves-libüler Sistem ve Test Yöntemleri, Çocuk Test Yöntemleri okutulmakta olup, ayrıca seçmeli dersler alınmaktadır.

Hangi Unvanlarla Çalışabilir?

Eğitimini başarı ile tamamlayanlar “Odyometri”  ön lisans diploması ve “Odyometrist”  unvanı verilir.

İş Olanakları Neler?

Odyometristler özel hastaneler veya Sağlık Bakanlığı’na, üniversitelere, Sosyal Sigorta Kurumları’na bağlı sağlık kuruşlarında iş bulma çalışma olanaklarına sahiptir. Bunun yanında özel işitme testi uygulayan kurumlarda da iş bulabilirler.

Ne Kadar Kazanırım?

Odyometrist maaşları çalıştıkları kurum ve çalışma süresine göre değişmektedir. Genel olarak yeni başlayan biri 4.500 TL’den çalıştığı süre ilerledikçe ve deneyimi arttıkça 6.000 TL’ye kadar ücret alabilirler. (Mart 2022 tarihli maaş aralığıdır.)

Üniversitelerde Bölüm Var mı?

Odyometrist eğitimi belli fakültelerin sağlık hizmetleri bölümlerinde “Odyometri” ön lisans programları mevcuttur.

Hangi Kursları Almalıyım?

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra. Kurs eğitimi almaya gerek yoktur. Ayrıca Odyometristlik için kurslar yoktur.