enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
21°C
Kocaeli
21°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Bebeklerde Bağışıklık Sisteminin Gelişmesi ve Güçlenmesi

Bebeklerde Bağışıklık Sisteminin Gelişmesi ve Güçlenmesi
19.12.2022
0
A+
A-

Bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişmesi ve güçlenmesi önemlidir. Bağışıklık sistemi sadece bebeklerin değil bizlerin de vücudumuzu mikroplara karşı koruyan sistemdir.

Bebeklerde güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, sağlıklı bir yaşam sürmeleri için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle özellikle çocukluk döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Anne babaların aklındaki en önemli konulardan biri de bebeklerinin dokunulmazlığının sağlanmasıdır.

Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Ne Zaman Gelişir?

Bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz anne karnındayken gelişmeye başlar. Vernix caseosa’nın yapısı bebeklerde oluşur. Bu yapı bebeklerin korunmasını sağlar. Bu yapı doğumdan sonraki ilk 24 saat boyunca bebekleri korumaya devam eder. Bu nedenle yeni doğan bebekler doğduktan sonra genellikle hastanelerde yıkanmazlar. Vernix caseosa kremsi, beyaz bir dokuya sahiptir. Bazı bebeklerin çok, bazılarının ise az olması normaldir.

Bebeklerin Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren ana besindir. Anne sütünün faydaları çoktur. Doğumdan beş gün sonra gelen anne sütüne kolostrum denir ve yüksek düzeyde antikorlara (koruyucu savunma hücreleri) sahiptir. Bu süt bağışıklığın temelini oluşturur. Bebekler anneleri tarafından emzirildikçe annelerinden faydalı bakteriler alırlar ve bağışıklık sisteminin gelişimini desteklerler.

Anne Hastaysa Ne Yapmalı?

Annenin hastalığı çocuk doktoru ile paylaşılmalı ve doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Genelde anne hasta olsa bile bebeğini emzirmeye devam edebilir. Araştırmaya göre anneden geçen grip bebeğe bulaşmaz. Annenin vücudunda oluşan antikorlar bebeğe geçmeye devam eder. Önemli olan annenin kendi temizliğine dikkat etmesi, gerekirse maske takması ve ellerini sık sık yıkamasıdır. Annenin hastalığı bulaşıcı ise emzirmeyi bırakmak daha uygun olur.

Ek Mama İle Beslenen Bebeklere Bağışıklık Nasıl Sağlanır?

Anne sütünün yetersiz kaldığı ve hastalık nedeniyle ara verildiği dönemlerde ek mamalara geçilmesi gerekir. Bu gibi durumlarda çok az da olsa anne sütü eklemek bebeğin bağışıklığı için değerlidir.

Bebeklerin Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapılabilir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmede en önemli etki aşılamadır. Altıncı aydan itibaren katı gıdalara geçen bebeklerin beslenmesine doğal probiyotiklerin eklenmesi bebek bağışıklığı açısından önemlidir. Özellikle ev yapımı kefir ve yoğurt kullanabilirsiniz. Katı gıdalara geçen bebekler için hala bol sıvı içilmesi önerilir. İlave şeker ve katkı maddeleri içeren gıdalardan kaçının. Taze meyve ve sebzeleri verirken iyi yıkamaya özen gösterilmelidir.