enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5209
EURO
34,7451
ALTIN
2.493,83
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
17°C
Kocaeli
17°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C

Sistem Yöneticisi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?

Sistem Yöneticisi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?
19.12.2022
0
A+
A-

Günümüz bilişim sektörü gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Birçok kişinin kullandığı websiteler, mailler ve birçok internet servisleri belli sayıda sistem kullanmaktadır. Bu sistemlerin daha kalite çalışması, bakımı ve onarımı sistem yöneticilerine kalıyor. Peki bu sistem yöneticileri ne iş yapıyor hatta ne olduğunu ele almak gerekir;

Sistem Yöneticisi Nedir?
Sistem yöneticisi, birçok kurum artık kendi altyapılarını kullanmaya başlıyor. Bu altyapıyı kurarken sistemler kurulması gerekiyor. Sistem yöneticisi kurumdaki altyapı analiz edip, kaliteli ürünü seçip ve kurulmasında planlama yapan kişidir.

Sistem Yöneticisi Ne İş Yapar?

  • Kurumda sistemlerin altyapısını kurmak veya kurulu olan sistemi geliştirme planları yapmak.
  • Sistemin daha performanslı hizmet vermesi için analiz yapmak.
  • Sistem kurarken gerekli olan yazılımları, donanımları ve bunların kurulumuyla beraber konfigürasyonlarını sağlamak.
  • Sistemin onarım, bakım planlaması ve sistemin düzenli olarak performans analizini yapmak.
  • Çıkabilecek veya çıkan problemlerin hızlı çözüm arayışını sağlar.

Sistem Yöneticisi ?
Sistem yöneticiliği için bir çok kurs eğitim merkezleri bulunmaktadır. Ancak bazı kurslarda eğitimler giriş, orta ve üst seviye eğitimler verilmektedir. Bu eğitimleri tamamlayıp belirlenen düzeydeki sınavı geçerek mesleği elde etmiş olursunuz.

Sistem Yöneticisi Olabilme Ön Koşulu Var mı?
Birçok kurslarda eğitimler ingilizce dokümanlar üzerinde anlatılmaktadır. Bu yüzden ingilizce seviyesi yüksek olmalıdır. İngilizce bilmek en önemli koşullardan biridir.

Sistem Yöneticisi Eğitimi Nasıldır?
Eğitim genel olarak 180 ile 300 saat arasında derslerden oluşmaktadır. Eğitim ilk olarak Giriş seviyesinden başlamaktadır. Giriş seviyesinde yapı ve yönetim eğitimi verilmektedir. Daha sonra Orta seviye eğitime geçilmektedir. Orta seviye eğitimde ise sunucu ve işletim sistemleri konuları işlenmektedir.

Hangi Unvanlarla Çalışabilir?
Sistem yöneticileri çalıştıkları sektörce; sistem analisti / systems analyst – sistem mühendisi / systems engineer – istem analisti / systems analyst – sistem mühendisi / systems engineer – sistem yöneticisi / systems manager – network mühendisi / network engineer – network yöneticisi / network administrator – network analisti / network analyst – network teknisyeni / network technician – proje lideri / project leader – proje müdürü / project manager – bilgi işlem müdürü / it manager – ağ güvenliği yöneticisi / network security manager – bilgi teknolojileri mühendisi / information technologie engineer – bilgi teknolojileri yöneticisi / information systems administrator -teknik danışman / technical consultant – mct (microsoft certified trainer / microsoft sertifikalı eğitimcisi)

İş Olanakları Neler?
Birçok kurum artık kendi altyapılarını kurarak kendi sistemlerini kullanmaya başlıyor. Bu yüzden bilişim sektöründe gelişen mesleklerden biridir. Sistem yöneticileri özel kurumlarda, ar-ge ekiplerinde iş olanağı bulabilirler.

Ne Kadar Kazanırım?
Sistem yönetici ücretleri her meslekte olduğu gibi bu meslekte de çalışma yılına göre değişmektedir. Genel olarak baz alırsak 6.000 TL'den 12.000 TL'ye kadar ücret artmaktadır. (Mart 2022 tarihli maaş aralığıdır.)

Üniversitelerde Bölüm Var mı?

Sistem yöneticiliği için şuan Türkiye üniversitelerinde bu meslek için eğitim verilmemektedir. Bu mesleği elde etmek için kurs takviyesi alarak belli seviyede olan belgeleri almak gerekir.

Hangi Kursları Almalıyım?
Sistem yöneticiliği için farklı kurslar bulunmaktadır. Öncelikle mesleğinizde hangi sisteme hizmet edeceğinizi belirlemelisiniz. Çünkü hem Linux tabanlı sistem hemde Windows tabanlı sistem bulunmaktadır. Linux sistemi için Redhat (RHEL, CentOS, Scientific) ve Debian (Debian, Ubuntu Server) sunucu eğitimleri; Windows sistemi için Windows Server 2012 MCSA ve Windows 8 MCSA (Microsoft Certified Solutions Associate) eğitimleri alınmalıdır.