[ad_1]
Gebze Belediyesi tarafından bu sene ilki düzenlenen içerisinde yüzbinlerce kitabın ve 100’den fazla yayınevinin yer aldığı Gebze Kitap Fuarı, kapılarını kitapseverler için açtı.
“Güç kalemin içindedir” mottosuyla Kent Meydanı’nda gerçekleşen fuarın açılışına il ve ilçe protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı.
24 Nisan’a kadar açık olan fuara, 19 ulusal ve 101 yerel yazar katılım sağladı.
Bu fuar ile Gebze’de okuma bilincinin yaygınlaşmasına katkı sağlama gayreti ve çabası içinde olduklarını söyleyen Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, “Gebze’de bugün ilk defa kitap fuarı açılışı yapıyoruz. 100’den fazla yayınevinin katıldığı yüzbinlerce kitabın yer aldığı bir fuar programı olacak. Aynı zamanda 120 tane her düşünce ve her platformda emek harcayan, kitap yazan, düşüncelerini ifade eden yazarlarımız da katılacaklar. Fuarda 19 konferans gerçekleşecek. Bu 120 yazar ve düşünürümüz kitaplarını imzalayacaklar. Malum Ramazan ayı içndeyiz. Hemşehrilerimizin iftardan sonra da katılım göstermelerine olanak sağlamak üzere 00.00’a kadar fuarımız ziyaretçi kabul edecek. Konferans programımız da buna göre ayarlandı. Hem gün içinde hem de iftar sonrasında ayrı ayrı konferanslarımız olacak” dedi.Ve bu şekilde de gerçekleşti. Organizasyon için Gebze Belediye yetkililerini tebrik ederim. Bu fuarın her yıl düzenlemesini isteriz.
Şimdi gelelim eksileri ve artıları ile fuarın kritiğine…
Fuara gerçekten de büyük bir katılım sağlandı.Genç-yaşlı, çocuklu aileler adeta fuara akın ettiler. Gebzeli vatandaşlar için çok iyi oldu.
Fakat fuar alanı biraz daha büyük olmalıydı. Gebze nüfusuna yetmedi.
Biz yerel yazarlar, geçmiş senelerde belediyeler ile yaptığımız toplantılarda, Gebze’de böyle bir fuar düzenlenmesi gerekliliğinin altını defaten çizmiştik.Özellikle yerel yazarlara sahip çıkılmasını da belirtmiştik.Bu sene de böyle bir oluşumun gerçekleşmesi, açıkçası biz Gebzeli şair-yazarlara umut vermişti.
Ancak maalesef, yine üvey evlat muamelesi gördük. Ulusal yazarlara verilen önem çok daha fazlaydı.Burada belirtmek istediğimiz ulusal yazarlara önem verilmesin asla değil. Ulusal yazarlar da bir zamanlar yereldi ve desteklenerek bugünkü durumlarına geldiler.
Şimdi fuara katılan diğer yazarlarımızın tespitleri doğrultusunda bana sundukları olması gerekenleri belirteceğim.
1-Yerel yazarların isim sıralamaları alfabetik olmalı.
2-Şairlerin şiir dinletisi programı yapılmalı.
3-Yazarların kitap tanıtım sunusu yapılmalı.
4-Belediyenin farklı etkinlik alanlarında okuyucu ile buluşturmak için, şair-yazarların eserlerinden belirli sayıda satın alınmalı.
5-Afiş ve bilboardlarda yerel yazarların da hem eşe hem de kendi görselleri yer almalı.
6-Ulusal ve yerel yazarların bir araya getirilerek birbirlerini tanımalarının sağlanacağı bir sempozyum hazırlanmalı.
7-Fuar alanı daha geniş bir alanda kurulmalı ve yazarlara ayrılan bölümler daha düzenli planlanmalı.
Elçiye zeval olmaz.
İstek ve önerilerimizi göz ardı etmeyeceğinizi umarak çok daha adil,planlı ve güzel çalışmalarda bir arada bulunma dileklerimizle…
U-mutlu günlere efendim…
Bu yazı toplam 22 defa okunmuştur.
[ad_2]