[ad_1]
Son birkaç gün içerisinde İstanbul Tuzla ve Kadıköy Sahilleri ile Kocaeli İzmit Körfezi’nde değişik noktalarda yoğun olmasa da ‘ Müsilaj’ (Deniz Salyası) benzeri kirlilik görüldü. Yapılan tespitler üzerine bölgelerden numuneler alınarak incelenmek üzere TÜBİTAK MAM’a gönderildi. Öte yandan, kirliliğin görüldüğü noktalara Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol Daire Başkanlığına ait Deniz Süpürgeleri ile anından müdahale edildi. Alınan numunelerle ilgili yapılan analiz sonuçlarını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem gazetemize açıkladı. Önem, lokal kirlenmelere müsilajın değil polenlerin neden olduğunu açıkladı.
MÜSİLAJ DEĞİL POLEN
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Mesut Önem, “Geçtiğimiz hafta ani yaşanan hava sıcaklığı ile birlikte, deniz yüzeyinde bir takım oluşumlar meydana geldi. Bu oluşumlar ile ilgili hemen tespit yapıldı. Bölgeye giderek numuneler alındı. Alınan numuneler TUBİTAK MAM’a teslim edilerek analizleri yapıldı. Yapılan incelemeler sonucu bu oluşumların musilaj değil, polen olduğu belirlendi” dedi.
“İMKÂN VE KABİLİYETİMİZ VAR”
Musilaja karşı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak sürekli tetikte olduklarını ifade eden Önem, “Öyle bir durum söz konusu olduğunda, anında müdahale edebilme imkân ve kabiliyetimiz var. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl müsilaj ile birlikte hayata geçirilen 22 maddelik bir Marmara Denizi Eylem Planı vardı. Ayrıca bölge özel çevre koruma bölgesi ilan edildi ki, bu çok önemliydi. Bu sorun ile ilgili kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler hayata geçirildi. Kısa vadede olanlar yapılıyor. Orta vadede yapılacaklar için ise hazırlık çalışmalarına başlandı”
“BU DURUMA HAZIRLIKLIYIZ”
Geçtiğimiz yıl yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucu, Müsilaj’ın tekrar görülebilme ihtimalinin olduğunu da hatırlatan Önem, “Evet ilerleyen dönemlerde Müsilaj görülebilir denmişti. Ancak biz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bu duruma hazırlıklıyız. Bilindiği üzere, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, 2006 yılında almış olduğumuz yetki ile İzmit Körfezi’nde sürekli havadan denetim yapıyoruz. Bugüne kadar 500 gemiye 65 milyon idari yaptırım cezası uyguladık. Ceza kesmenin dışında temizlik çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Sürekli numuneler alınıyor. Şunu da belirtmek isterim ki, çevre konusunda kesilen cezaların tamamını da çevrenin korunması ve iyileştirilmesi için harcıyoruz” şeklinde konuştu.
Haber: Abbas ÇAKAR
[ad_2]