enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3684
EURO
34,9598
ALTIN
2.325,27
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Parçalı Bulutlu
27°C
Kocaeli
27°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
31°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Çayır sineğine karşı bilgilendirme

Çayır sineğine karşı bilgilendirme
30.04.2022
0
A+
A-

[ad_1]

Biçimsel olarak sivrisineklere benzeyen çayır sinekleri, vatandaşlar tarafından hastalık taşıyıcı olduğu zannedilerek tedirginliğe sebep olabiliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından konu ile ilgili açıklama yapılarak, vatandaşlarımızın endişe duymasını gerektirecek bir durum olmadığı belirtildi.

 

SOKUCU İĞNELERİ YOK
Çayır sinekleri, ilkbahar ve yaz aylarında genellikle akarsu kenarlarındaki çayırlıklar ve fundalıklar ile ormanlar gibi nemli ve gölgeli yerlerde bulunurlar. Sokucu iğneleri olmadığından kesinlikle sokamaz ve kan ememezler. Dere kıyıları, bostanlar, sebze bahçeleri gibi sık bitki örtüsüyle kaplı sulak yerlerde yaşadıkları için bostan sineği ya da dere sineği adıyla anılan bu sinekler sivrisineklere çok benziyor.

 

MEVSİMSEL OLARAK GÖRÜLÜYOR
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, çayır sineklerinin sivrisineklere benzemelerine rağmen sivrisineklerle hiçbir akrabalıklarının olmadığı belirtildi. Sivrisineklerin sokucu-emici ağız yapısına sahip olmalarına rağmen çayır sineklerinin ağız yapılarının yalayıcı-emici olduğu söylenerek, çayır sineklerinin sivrisinekler gibi hastalık taşıyıcı özelliklerinin olmadığı açıklandı. Daha çok ilkbaharın ve sonbaharın yağışlı geçtiği dönemlerde ortaya çıkan çayır sineklerinin, son zamanlarda yağışların yoğun olması nedeniyle fazla görülmesinin normal olduğu belirtilerek, ısırma, sokma, kan emme gibi bir durum söz konusu olmadığı için vatandaşların rahatsızlık duymalarına gerek olmadığı vurgulandı.

 

SİVRİSİNEKLER İLE AKRABALIKLARI YOK
Çayır sineklerinin gövdeleri ve bacakları sivrisineklerinki gibi ince ve uzundur. Türlerden çoğunda da gene sivrisineklerinkini andıran bir çift uzun ve saydam kanat bulunuyor. Oysa bütün benzerliklerine karşın bostan sinekleri ile sivrisinekler arasında yakın bir akrabalık ilişkisi yoktur. Yaklaşık 5.000 türü olan bu sinekler, karasinek, sivrisinek gibi bütün sinekleri içeren çiftkanatlılar (Diptera) takımı içinde sivrisineklerden ayrı bir familya oluşturuyor.

 

HASTALIK TAŞIMIYORLAR
Bostan sinekleri sivrisinekler gibi hastalık taşımaz; bununla birlikte bu türlerin dişisi yumurtalarını bitkilerin arasına bırakır ve yumurtadan çıkan larvalar toprağın içine yerleşerek bitki kökleriyle beslenir. Böylece bostanlara, sebze bahçelerine, hatta bazen ekinlere büyük zarar verirler.

[ad_2]