Yazılım mühendisi, eğitim olarak donanım bilgisinden daha çok yazılım bilgisi olan kişidir.
Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar?
Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur?
Yazılım mühendisliği için belirli üniversitelerde bulunan Yazılım Mühendsiliği bölümü okumalısınız. Bölüm 4 yıl yani 8 yarı yıldan oluşmaktadır.
Yazılım Mühendisi Olabilme Ön Koşulu Var mı?
Yazılım Mühendisliği eğitimi tamamlamak gerekmektedir.
Yazılım Mühendisi Eğitimi Nasıldır?
Eğitim-Öğretim süresi, 4 yıl veya 8 yarıyıldır. Bu süre içerisinde toplam 150 kredilik dersin yani en az 240 AKTS ‘nin başarıyla sağlanması gerekmektedir. 8 yarıyıllık eğitim-öğretim sürecinde öğrenci, 7. yarıyılda İşyeri Eğitimi 6 ay süresince (15 Temmuz – 15 Ocak) görecektir. Yine bu süre içerisinde öğrenciler 1 adet (24 iş günü) alan stajı ve 1 adet (24 iş günü ) işletme organizasyon stajı yapacaklardır. Öğrencilerin yazılım mühendisliği alanında uzmanlaşmasının sağlanması için, 6. yarıyılda başlayan ve 8. yarıyılda devam eden seçmeli dersler de bulunmaktadır.
Hangi Unvanlarla Çalışabilir?
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Yazılım Mühendisliği” lisans diploması ve “Yazılım Mühendisi” unvanı verilir. Ayrıca sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı, uygulama programcısı, veri yönetimi unvanı ile çalışabilmektedir.
İş Olanakları Neler?
Bilgisayar ağları üzerine çalışan kuruluşlarda uygulama elemanı veya sistem mühendisleri olarak, savunma sanayi ve elektronik cihaz üretimi yapan kuruluşlarda uygulama mühendisleri olarak istihdam edilebileceklerdir. Ayrıca, akademik kurumlarda, özel sektördeki firmalarda, askeri kuruluşlarda, kendi işyerlerini kurarak yurtiçinde yada yurtdışında v.b. görevler üstlenebilirler.
Ne Kadar Kazanırım?
Yazılım mühendisi ücreti çalıştığı kurum ve çalışma süresine göre değişmektedir. Genel olarak 6.000 TL’den başlayıp 15.000 TL’ye kadar ücret alabiliyorlar. (Mart 2022 tarihli maaş aralığıdır.)
Üniversitelerde Bölüm Var mı?
Evet. Sayısı oldukça fazla olup Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi olan üniversitelerde bu bölümü bulabilirsiniz.
Hangi Kursları Almalıyım?
Kurs eğitimi verilmemektedir. Bu meslek için Üniversite eğitimi gerekmektedir.