Bebeklerde kansızlık sebepleri ve tedavisi Kansızlık, kulağa hoş gelmeyen hastalıklardan biridir. Bununla birlikte, anemi, önlenmesi ve tedavisi kolay olan korkunç bir hastalıktır.
Kansızlık olarak da bilinen anemi, vücudun organlarına ve dokularına oksijen taşımaktan sorumlu olan kırmızı kan hücrelerinde bulunan yetersiz miktarda hemoglobin anlamına gelir. Bu durum genellikle bazı hastalık ve durumlara bağlı olarak gelişir. Zamanla çeşitli belirtilerle ortaya çıkar.
Bebeklerde Anemi Neden Olur?
Bebeklerin demir depolarının kaynağı anneleridir. Anemi gelişimi açısından değerlendirildiğinde prematüre veya düşük doğum ağırlıklı doğan bebekler daha yüksek risk altındadır. Anne sağlıklı ise anneden bebeğe aktarılan demir depoları normal şartlarda 6 aylık bebek için yeterlidir.
Anne anemikse, bebeğinde daha erken ve daha şiddetli anemi olabilir. Bu bakımdan kadınlarda kansızlığı önlemek son derece önemlidir. Kadınlarda adet kanaması, hamilelik ve doğumdan kaynaklanan anemi oranı yüksektir.
Bebeklerde Anemi Nasıldır?
Bebeklerde anemi için genellikle şurup veya damla şeklinde ilaçlar reçete edilir. Ortalama süresi üç ay olan bu tedavide amaç önce eksikliğin giderilmesi, ardından demir depolarının yenilenmesidir. İlaç tedavisinin yanı sıra beslenme de çok önemlidir.
Sığır ve kuzu ciğeri, kırmızı et, kırmızı meyveler, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler, patates, tahıllar, yumurta sarısı gibi besinler demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynar.
Bebeklerde Anemi Nasıl Teşhis Edilir?
Bebeklerde anemi nasıl teşhis edilir merak edilen konulardan biridir. Bebeklerde anemi teşhisi zor değildir. Bebeklerde kansızlık belirtilerinin bir kısmı bebekte görüldüğünde mutlaka doktora başvurulmalı ve bebekte kansızlık varsa kan testi ile kolayca teşhis konulabilir.
Bebeklerde Anemi Nasıl Önlenir?
Bebeklerde kansızlık nasıl önlenir önemli sorular arasında öne çıkıyor. Bebeklerde anemiyi önlemek için bazı ipuçları:
Süt ürünleri bebeğe demir içeren yiyeceklerle birlikte verilmemelidir. Bunun temel nedeni sütün demir emilimini engellemesidir.
C vitamini, demir emilim oranını artırma etkisine sahiptir. Bu nedenle demir ilacının ardından ve et yemeklerinin yanında bir bardak portakal suyu verilmesi tavsiye edilir.
Bebek bir yaşından küçükse inek sütü verilmemelidir.
Demirden zengin besinler tamamlayıcı beslenme sürecine eklenmelidir. Mama ile beslenen bebeklerde hekime danışılarak demir takviyeli mama kullanılmalıdır.